13 oktober 2021

Wetenschap en Samenleving bij Crises

Eva Kunseler

Jan Kwakkel

Joost Vervoort

8u · Eva Kunseler (PBL), Jan Kwakkel (TUD) en Joost Vervoort (UU)
 
7u30 · Sol Jang Duo
 
mod · Ronald Kleiss
 
* * * * *
13 okt · 7u30/8u - 10u
The Shamrock
gratis · coronapas
Nederlands

Onzekerheid,

geen woord zou de huidige tijd op onze kleine planeet beter kunnen beschrijven. Onzekerheid over de evolutie van de pandemie, over klimaatverandering en de staat van de biosfeer, over sociale en economische stabiliteit. Wetenschap kan hierbij soms het voortouw nemen en concrete oplossingen bieden of antwoorden op de vraagstukken van onze samenleving. Maar voor veel hedendaagse problemen zijn er geen eenduidige antwoorden en waar toegang tot kennis grotendeels gedemocratiseerd is en gezag niet meer vanzelf spreekt, ligt wantrouwen op de loer. Hier betreden we het domein van postnormale wetenschap, waar feiten onzeker zijn, waarden in het geding, belangen groot en beslissingen urgent.
 
Op 13 oktober, na anderhalf jaar anderhalve meter, gaat het Science Café weer open! En dit wordt gevierd rond een thema dat sinds het uitbreken van de pandemie en met de voortgaande klimaatcrisis een middelpunt van turbulentie is: de delicate wisselwerking tussen wetenschap, samenleving en beleid. Expert op dit gebied, Eva Kunseler (Planbureau voor de Leefomgeving) gaat deze avond in op hoe publieke kennisorganisaties solide wetenschappelijk onderzoek kunnen verenigen met de dynamische sociaal-politieke context. Beleidsanalist Jan Kwakkel (TU Delft) bespreekt hoe hij door middel van innovatieve modellen, scenario's en optimalisaties probeert de postnormale complexiteit te temmen en besluitvorming onder grote onzekerheid te ondersteunen. Ten slotte, omdat verbeelding van toekomstscenario's van groot belang is voor het engageren van stakeholders, zal Joost Vervoort (Universiteit Utrecht) komen uitleggen hoe zijn onderzoeksgroep cultuurverandering en (klimaat)actie bevordert aan de hand van games en andere creatieve praktijken.
 
Zorg dat je erbij bent, bij de heropening van het Science Café, en geniet van nieuwe wetenschap, ouderwetse gezelligheid en van de virtuositeit van Sol Jang op piano en Tania Braecklein op viool. Vergeet je coronapas niet!

Ronald Kleiss

Sol Jang Duo / Sol Jang & Tania Braecklein