4 juni 2019

Placebo

hebben verwachtingen meer invloed dan medicijn?

Andrea Evers

Liesbeth van Vliet

20u · Andrea Evers en Liesbeth van Vliet (Universiteit Leiden)
 
19u30 · Jay-Roon & Donné la Fontaine live
 
moderatie · Eelke Spaak
 
* * * * *
 
4 juni · 19u30/20u - 22u
 
The Shamrock · Smetiusstr. 17
 
gratis toegang · vrije inloop
 
Nederlands

We kennen allemaal het placebo-effect:

we voelen jeuk als iemand over luizen praat en weten dat moeders kus alle wonden heelt. In de geneeskunde speelt dit effect een belangrijke rol - bij klinische onderzoeken moet het systematisch worden gecontroleerd en het kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de effectiviteit van bepaalde medicijnen. Als ‘nocebo-effect’ kan het bij psychosomatische patiënten ernstig lijden veroorzaken. Maar wat is het eigenlijk dat onze geest doet, waardoor het zo'n sterk effect op ons welzijn heeft?

 
In het Science Café van dinsdagavond 4 juni zullen Leidse placebo-onderzoekers Andrea Evers en Liesbeth van Vliet enige orde scheppen in dit complexe domein van verwachtingen en medicijnen. Evers richt haar onderzoek op psychologische factoren, zoals stress en verwachtingen, bij gezondheid en ziekte. Zij zal met ons delen hoe placebo-onderzoek niet alleen ons begrip van medicatie en chronische somatische aandoeningen kan verbreden, maar ook daadwerkelijk de behandeling van patiënten kan helpen verbeteren. Van Vliet onderzoekt de rol van communicatie en de interactie tussen patiënt en behandelaar bij het behandelresultaat. Ze zal laten zien dat succesvol behandelen meer is dan alleen pillen voorschrijven; de relatie tussen patiënt en arts is van cruciaal belang.
Bezoek het laatste Science Café voor de zomeronderbreking om meer te weten te komen over hoe onze verwachtingen fysieke gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid!

Eelke Spaak

Eelke Spaak

Jay-Roon & Donné la Fontaine