5 maart 2018

Voorbij de perfecte mens

filosofie en wetenschap van cognitieve en genetische verbetering

Alexander Sack

Pieter Lemmens

20u · Alexander Sack (UM)  &  Pieter Lemmens (RU)
 
19u30 · Doppler Trio live
 
moderatie · Cees Leijenhorst
  
* * * * *
  
5 maart · 19u30/20u - 22u
 
The Shamrock · Smetiusstr. 17
 
gratis toegang · vrije inloop
 
Nederlands

Series zoals Black Mirror,

films zoals Robocop en Limitless, boeken zoals Brave New World, ze laten het allemaal zien: wij zijn gefascineerd door het idee jezelf te verbeteren. En het wordt ook steeds meer realiteit, bijvoorbeeld met de NIPT-test, neurostimulatie en CRISPR-Cas. Hoe ver kunnen we gaan met het verbeteren van de mens? Is deze mensverbetering werkelijk een utopie, of juist een dystopie? De uiteenlopende transhumanistische ontwikkelingen gaan razendsnel. Filosofen hebben tijd nodig voor reflectie, tegelijkertijd laat de technologische vooruitgang zich niet remmen. Om een antwoord te vinden op deze lastige vraagstukken is het misschien wel verstandig om een brug te slaan tussen bètawetenschappen en filosofie. Dankzij samenwerking tussen het Filosofisch Café en Science Café komen beide gezichtspunten nu samen in een tweeluik over mensverbetering.
 
Deze start op 5 maart bij het Science Café met een avond over het verleggen van de grenzen van het menselijk brein, ofwel cognitive enhancement. Neurowetenschapper en psycholoog Alexander Sack (UM) onderzoekt het functioneren en de plasticiteit van het menselijk brein. Hiertoe brengt hij met behulp van de nieuwste technieken hersenactiviteit en gedrag in kaart bij stimulatie met magneetvelden of elektrische pulsen. In het Science Café zal hij zijn inzichten in de neurobiologische mechanismen van aandacht, werkgeheugen en cognitieve controle met ons delen en de mogelijkheid bespreken van gepersonaliseerde interventies voor cognitieve verbetering.
        Wetenschapsfilosoof Pieter Lemmers (RU) reflecteert op de rol van technologie in ons leven in het algemeen en de betekenis van transhumanisme in het bijzonder. Door dit perspectief kan hij het wetenschappelijke werk van Alexander Sack in een bredere context plaatsen. Hij zal op kritische wijze de ethische, politieke en filosofische consequenties van cognitieve verbetering beschouwen. Wat is eigenlijk de perfecte mens en hoe ziet zijn wereld eruit? Geniet vanaf half 8 van sferische moderne jazz, live door het Doppler Trio!

 
Op 6 maart in het Filosofisch Café (vanaf 20 uur in Trianon) wordt vervolgd met een avond over de verbetering van het lichaam. Dan zijn filosoof Hub Zwart (RU) en gendopingexpert Hidde Haisma (RUG) te gast.

Cees Leijenhorst

Doppler Trio